nadzienie: 1,5 kg słodkich jabłek
5 łyżek syropu z agawy
1 łyżka cynamonu
2 łyżki mielonych migdałów
0,5 opakowania migdałów w słupkach
ciasto 0,5 szklanki mąki gryczanej
0,5 szklanki mąki żytniej (dałam typ 720)
1 szklanka mąki jaglanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia "z czubkiem" (ten bez mąki pszennej)
1/3 szklanki oliwy tłocznej
2/3 szklanki mleka (u mnie orkiszowe)
1 łyżka syropu z agawy
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy suche składniki ciasta i mieszamy. Dodajemy oliwę, syrop z agawy, mleko i dokładnie mieszamy.
Rozprowadzamy na okrągłej blasze (u mnie średnica 28 cm) i podpiekamy spód ok. 15 minut w 180 st. C.
Jabłka obieramy ze skórki i wycinamy gniazda nasienne po czym ścieramy na tarce o grubych oczkach. Całość gotujemy aż powstanie mus (ok. 15-20 minut) - podlewamy od czasu do czasu odrobiną wody, żeby nie przywarło do dna garnka. Do gotowego musu dodajemy cynamon i agawę, wykładamy na podpieczone ciasto. Posypujemy mielonymi migdałami i tymi w słupkach.
Wkładamy do piekarnika na kolejne 20 minut (ciągle 180 st. C).