puszka.pl - pysznie!

Plyndze z gzikiem, czyli placki ziemniaczane z białym serem

Wielkopolska pyrą stoi. Uwielbiam te placki, bo mają niemal nieograniczone sposoby przygotowania i łączą się praktycznie ze wszystkim.


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: 2-3

placki:
- kilka ziemniaków
- cebula
- łyżeczka proszku do pieczenia
- trochę mąki ziemniaczanej
- mąka pszenna
- zioła wg uznania
- sól - osobiście nie dodaję
- olej do smażenia

gzik:
- kostka białego, chudego sera
- 1 średnia cebula, szczypiorek, rzodkiewka (2 ostatnie nie są niezbędne)
- mały jogurt naturalny

Tu zaznaczam, że w oryginale ser powinien być pełnotłusty, a zamiast jogurtu śmietana, jednak po odchudzeniu składu stwierdzam, że nie ujmuje to smakowi.

Przygotowanie:

Placki: ziemniaki i cebulę zetrzeć na drobnej tarce. Odlać wodę, która się zebrała i dodać wszystko, co sypkie do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Kłaść łyżką na mocno rozgrzany olej, smażyć i gotowe.

Gzik: ser maksymalnie rozdrobnić widelcem, po czym dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Na koniec wymieszać wszystko z jogurtem. Najlepiej, jeśli uda się osiągnąć półpłynną konsystencję.

Wskazówki i uwagi:

Do placków na zdjęciu, oprócz wspomnianych składników, dodałam jeszcze drobno pokrojoną zieloną część pora. Zresztą bardzo rzadko robię je w wersji podstawowej. Genialnie smakują, kiedy do środka włoży się kiszonego ogórka (choć trzeba odrobiny wyczucia, by w środku nie zostało surowe ciasto) lub ser. Wówczas wygląda to tak, że kładę na patelnię ciasto, na to ogórek tudzież ser i przyklepuję kolejną warstwą ciasta.
Smacznego :)
Nadesłał(a) basiek, dnia: Feb 15, 2013
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: