puszka.pl - pysznie!

Tarta z cykorią


Rodzaj diety: ovo-wege

Składniki: 8

ciasto:
1 szklanka mąki gryczanej
0,5 szklanki mąki żytniej (dałam typ 720)
0,5 szklanki mąki jaglanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia "z czubkiem" (uważajcie na skład, żeby był bez mąki pszennej)
1/3 szklanki oliwy tłocznej
2/3 szklanki mleka (dałam ryżowe)
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżeczka bazylii
(tak, tak, to nie błąd - ciasto jest bez jajek)

nadzienie:
3 średniej wielkości cykorie
1 łyżka masła klarowanego
2 jajka
0,5 puszki mleka kokosowego (ok. 200 ml)
100 g suszonych pomidorów z oleju
1 zmiażdżony ząbek czosnku
0,5 opakowania tofu naturalnego (w pierwszej wersji użyłam sera koziego)
przyprawy: sól, pieprz, tymianek

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy suche składniki na ciasto i mieszamy. Dodajemy oliwę, mleko i dokładnie wszystko mieszamy. Powinniśmy uzyskać dosyć plastyczne i "luźne", ale spójne ciasto, które "odchodzi od ręki". Jeśli ciasto wyjdzie jednak zbyt luźne (szklanka szklance nie równa :o) ) - dosypujemy trochę mąki.
Rozprowadzamy na blasze (moja okrągła do tarty o średnicy 28 cm) i podpiekamy spód ok. 15 minut w 180 st. C.

W tzw. międzyczasie: cykorię na początku trzeba rozdzielić na listki i przekroić wzdłuż liścia. Wrzucamy ją na patelnię z łyżką masła klarowanego, dodajemy przyprawy i rumienimy z obu stron. Tak przygotowaną cykorię wykładamy na podpieczone już ciasto, dodajemy pokrojone w kostkę tofu i suszone pomidory.
Całość zalewamy roztrzepanymi jajkami (mikser lub trzepaczka) z mlekiem kokosowym i czosnkiem (masę jajeczną solimy i dodajemy pieprzu wg uznania).

Tak przygotowana tarta ląduje w piekarniku na 30 minut (180 st. C).

Wskazówki i uwagi:

Po pół godziny warto sprawdzić, czy masa jajeczna się ścięła - jeśli nie, podpiekamy kolejne 5 - 10 minut.
Nadesłał(a) Rudzia916, dnia: 2013-02-14 22:15:06.723
Źródło/autor przepisu: http://candidowakuchnia.blogspot.com/2013/01/tarta-z-cykoria.html

Twoje zapiski: