1 szkl. mąki ryżowej
0,7 szkl. otrąb żytnich
0,5 szkl. mąki żytniej 2000
2 jajka
2 jabłka średniej wielkości
2 banany
3/4 szklanki oliwy tłocznej na zimno
3/4 szklanki mleka owsianego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
80 - 100 ml syropu z agawy
Przygotowanie:
Zaczynamy od musu z owoców - blendujemy banany i jabłka razem (jabłka bez gniazd nasiennych, ale nie usuwamy skórki).
Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki, po wymieszaniu dodajemy płynne (łącznie z musem owocowym), dosładzamy agawą. Całość mieszamy mikserem i wylewamy na dużą blachę keksową (35 x 10 cm) - nie zapomnijcie o papierze do pieczenia na spodzie blachy.
Ciasto pieczemy w 180 st. C do "suchego patyczka" (ok. 45 minut).
Wskazówki i uwagi:
Ciasto jest dosyć zbite, konsystencją przypomina wilgotny keks. Mniam :)