puszka.pl - pysznie!

Tarta ze szpinakiem, serkiem brie i pomidorem

Prosta, smaczna i sycąca tarta.


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

ciasto:
- mąka
- masło
- żółtko
- woda
- szczypta soli
- białko do posmarowania

farsz:
- ok. pół kilo mrożonego szpinaku
- pół średniej wielkości cebuli
- 2-3 małe lub 1-2 duże pieczarki
- 2 ząbki czosnku lub czosnek granulowany
- opakowanie serka brie
- pomidor
- 50-100 g sera żółtego (ja wykorzystuję sery łagodne typu podlaski, edamski)
- tani zamiennik (podpuszczka mikrobiologiczna) sera typu parmezan do posypania
- bułka tarta (opcjonalnie)
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz, bazylia do smaku

Przygotowanie:

Wyrobić kruche ciasto i wstawić do lodówki do schłodzenia. (Niestety, nie podam dokładnych proporcji składników, ponieważ sama robię je na oko. Można jednak znaleźć sporo przepisów na takie ciasto, albo np. skorzystać z przepisu: Tarta jarzynowa)

Przygotować farsz. Drobno posiekaną cebulę podsmażyć na oliwie, dodać pokrojone pieczarki, a następnie szpinak*. Gotować wszystko razem (nie dusić!) do czasu, aż uda się odparować ewentualny nadmiar wody ze szpinaku. Wycisnąć czosnek. Następnie dołożyć pokrojony serek brie i mieszać aż się rozpuści. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i bazylią. Jeżeli masa nadal jest zbyt płynna można dodać nieco bułki tartej.

Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować i wyłożyć nim posmarowaną masłem i posypaną bułką tartą blachę do tarty. Ciasto ponakłuwać widelcem** i posmarować roztrzepanym białkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C (170 st. C z termoobiegiem) i podpiekać aż do zarumienienia.

Ciasto wyjąć z piekarnika i wyłożyć na nie przygotowany wcześniej farsz. Na wierzchu ułożyć pokrojonego w plastry pomidora. Posypać startym serem i serem a'la parmezan.

Piec w temperaturze 180 st. C (170 st. C z termoobiegiem) 10 - 15 minut (w zależności od wielkości piekarnika).

Smacznego!

Wskazówki i uwagi:

*Szpinak może zostać wcześniej rozmrożony, ale nie musi. Ja dodaję zamrożony (typu brykiet) i czekam aż się rozpuści.

**Zapobiegnie to powstawaniu purchli. Można również zapiekać je posypane ziarnami fasolki lub specjalnymi obciążnikami (wtedy pomijamy smarowanie jajkiem, jednak jak dla mnie to zbyt wiele zachodu.
Nadesłał(a) limesik, dnia: Feb 5, 2013
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: