puszka.pl - pysznie!

Kasza gryczana z porem i pomidorami

Szybkie, pyszne i zdrowe danie.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 2

100 g kaszy gryczanej (1 torebka)
1 duży pomidor lub 2 małe
por (ja daję 1/4 średniego pora)
papryka (opcjonalnie)
2-3 ząbki czosnku
olej do smażenia
zioła prowansalskie
sól
pieprz
+ szczypiorek do posypania

Przygotowanie:

Kaszę ugotować w osolonej wodzie. Można też skorzystać z tego przepisu: Kasza gryczana - przepis podstawowy. Odcedzić.

Pora pokroić w krążki bądź półkrążki i wrzucić na rozgrzany olej. Delikatnie poddusić. Pomidor i paprykę (opcjonalnie) obrać ze skórki, pokroić i dorzucić do pora. Dodać zmiażdżony czosnek, posypać solą, ziołami i pieprzem. Poddusić wszystko pod przykrywką ok. 5 minut. Dosypać kaszę i wymieszać. Wszystko razem jeszcze ok. 1-2 minut podgrzewać.

Przełożyć na talerze i posypać szczypiorkiem. Smacznego.

Wskazówki i uwagi:

Jeśli przed samym wrzuceniem kaszy do warzyw wydaje nam się, że jest za dużo oleju na patelni to nic nie szkodzi. Kasza jest sucha i bardzo fajnie wchłonie ten tłuszcz przy czym potrawa nie będzie tłusta.
Nadesłał(a) kropkaaga, dnia: 2013-01-30 21:27:39.606
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: