100 g kaszy gryczanej (1 torebka)
1 duży pomidor lub 2 małe
por (ja daję 1/4 średniego pora)
papryka (opcjonalnie)
2-3 ząbki czosnku
olej do smażenia
zioła prowansalskie
sól
pieprz
+ szczypiorek do posypania
Pora pokroić w krążki bądź półkrążki i wrzucić na rozgrzany olej. Delikatnie poddusić. Pomidor i paprykę (opcjonalnie) obrać ze skórki, pokroić i dorzucić do pora. Dodać zmiażdżony czosnek, posypać solą, ziołami i pieprzem. Poddusić wszystko pod przykrywką ok. 5 minut. Dosypać kaszę i wymieszać. Wszystko razem jeszcze ok. 1-2 minut podgrzewać.
Przełożyć na talerze i posypać szczypiorkiem. Smacznego.
Wskazówki i uwagi:
Jeśli przed samym wrzuceniem kaszy do warzyw wydaje nam się, że jest za dużo oleju na patelni to nic nie szkodzi. Kasza jest sucha i bardzo fajnie wchłonie ten tłuszcz przy czym potrawa nie będzie tłusta.
Nadesłał(a) kropkaaga,
dnia: 2013-01-30 21:27:39.606
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.