szklanka suchej soi
0,5 l przecieru pomidorowego
mała marchewka
kawałeczek pora i selera
sól
chili
olej
Przygotowanie:
Namaczamy soję na 12-24 godzin, płuczemy i gotujemy w świeżej wodzie do miękkości. Odcedzamy.
Zalewamy soję przecierem pomidorowym, dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę, por i seler. Solimy do smaku, dolewamy trochę oleju i doprawiamy chili. Gotujemy do czasu, aż marchewka zmięknie.
Wskazówki i uwagi:
Jeśli wolimy moczyć soję dłużej (ponoć zalecane), to po 12. godzinach należy wymienić wodę. Można dodać przyprawy typowe dla pomidorówki, tj. bazylię, czosnek, oregano...
Nadesłał(a) Luna7,
dnia: 2013-01-30 21:04:14.209
Źródło/autor przepisu: przepis własny