puszka.pl - pysznie!

Zupa ryżowa z cytryną


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: dla 5 osób

5 łyżek ryżu
1,5 l wywaru z warzyw bez kapusty
1 duża cytryna
mielony imbir do smaku
1 szkl. śmietany
1 łyżka mąki
sól
cukier
ewentualnie 2 łyżki tartego wędzonego sera

Przygotowanie:

Ryż ugotować na sypko, rozłożyć na talerzach. Wywar z warzyw zagotować razem ze startą skórką z połowy cytryny, mielonym imbirem. Podprawić zawiesiną ze śmietany i mąki, zagotować. Zakwasić sokiem z cytryny, doprawić do smaku.
Nadesłał(a) Rena, dnia: Nov 30, 2000
Źródło/autor przepisu: "Kuchnia wegetariańska po polsku", Zofia Wieczorek-Chełmińska, Polskie Towarzystwo Ekonomiki Gospodarstwa Domowego, Warszawa 1992

Twoje zapiski: