puszka.pl - pysznie!

Tortilla z farszem z grochu i cebuli

Bardzo sycąca i rozgrzewająca, idealna na zimę.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 2

na tortillę takie jak w przepisie Tortilla elastyczna (do zawijania farszu) przy wykorzystaniu 1/5 szklanki mąki kukurydzianej

na farsz:
0,5 szklanki grochu w połówkach
2 spore cebule
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
olej do smażenia

Przygotowanie:

Groch płuczemy, zalewamy niezbyt dużą ilością wody, solimy i stawiamy na ogniu. W międzyczasie gotujemy masę na tortille według przepisu Tortilla elastyczna (do zawijania farszu) i odstawiamy ją do ostygnięcia.

Kroimy drobno cebule, siekamy czosnek. Robimy dwie duże tortille i je smażymy. Smażymy na oleju cebulę i czosnek. Jak cebula będzie zeszklona, dodajemy do niej ugotowany do miękkości i odsączony groch. Jeszcze chwilę smażymy uważając, żeby nie przypalić farszu, bo groch od razu wciąga olej z patelni. Doprawiamy farsz solą i pieprzem. Część farszu kładziemy na tortille i zwijamy je w rulon. Resztę kładziemy na wierzch.
Nadesłał(a) moni, dnia: Jan 28, 2013
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: