puszka.pl - pysznie!

Ryż z pikantnym sosem pomidorowym i cukinią

Rozgrzewające i sycące danie.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 2

1/2 szklanki okrągłego ryżu brązowego
puszka pomidorów w całości bez skórki (ja kupuję pomidory włoskie w puszce z Lidla)
2 małe cebule
2 ząbki czosnku
papryczka chilli świeża
średniej wielkości cukinia
oliwa z oliwek
sól
zioła prowansalskie
1/2 szklanki wody

Przygotowanie:

Podczas gotowania ryżu, można zabrać się za przyrządzenie sosu.
Cukinię obieramy ze skórki (niekoniecznie) i kroimy w kostkę. Cebule kroimy w piórka lub kostkę. Kroimy drobno czosnek i papryczkę chili. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę z oliwek, wrzucamy czosnek i papryczkę, mieszamy. Po chwili dorzucamy cebulę i mieszamy. Po 1-2 min dodajemy cukinię. Mieszamy i po chwili wlewamy pomidory i sok z puszki. Pomidory rozdrabniamy drewniana łyżką. Dolewamy wodę i mieszamy. Solimy i posypujemy ziołami prowansalskimi. Całość musi dusić się aż cukinia będzie prawie miękka. Co jakiś czas mieszamy. Sos wychodzi dosyć gesty. Mieszamy z ryżem i zajadamy ze smakiem :)

Wskazówki i uwagi:

Zamiast ryżu brązowego może być razowy makaron lub pęczak.
Nadesłał(a) zooropa, dnia: Jan 25, 2013
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: