puszka.pl - pysznie!

Bakłażany faszerowane

Bakłażany z pikantnym farszem z soczewicy i pieczarek.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 4

2 bakłażany
ok. 0,5 kg pieczarek
2 średnie cebule
szklanka czerwonej soczewicy
ćwiartka cytryny
1/2 puszki kukurydzy
sambal oelek lub ostra papryczka (chilli, piri-piri)
przyprawy: sól, pieprz, oraz inne wg smaku, ja dodaję kmin i cząber,
oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Soczewicę wrzucamy na 7-10 min do wrzącej, osolonej wody. Pod koniec gotowania dorzucamy ćwiartkę cytryny, najlepiej obraną ze skórki.

Jednocześnie na oliwie szklimy dość drobno pokrojoną cebulkę , dodając sambal oelek albo pokrojoną ostrą papryczkę. Dodajemy pieczarki, także dość drobno pokrojone, podsmażamy.

Bakłażany drążymy tak, aby zostawić cienką warstwę miąższu. Część miąższu wydrążonego dodajemy do pieczarek i cebulki i podlewamy małą ilością wody. Bakłażan wchłonie ją i bardzo ładnie się poddusi - woda powinna cała zniknąć. Kiedy bakłażan i pieczarki będą miękkie (dolewamy po troszku wody do skutku) dodajemy soczewicę, podsmażamy chwilkę. Na koniec wrzucamy pół puszki kukurydzy i przyprawy: sól, pieprz, cząber, kmin, ew. jeszcze trochę chilli do smaku. Mieszamy jeszcze przez minutkę, odstawiamy żeby przestygło.

Wydrążone bakłażany wypełniamy farszem, zapiekamy ok. 30 minut w 180 st. C.

Wskazówki i uwagi:

Proponuję podawać z czosnkowym sosem pomidorowym - każdy wie jaki lubi najbardziej :) Jak nie mam czasu, to robię sobie najprostszą wersję: zagotowuję przecier pomidorowy z pudełka, wciskam dużo czosnku doprawiam tymiankiem, bazylią, oregano, solą, pieprzem i już.

W wersji laktowege można oczywiście na bakłażany zetrzeć ser żółty lub mozzarelkę.
Nadesłał(a) jus, dnia: Jan 21, 2013
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: