1 świeży brokuł lub opakowanie mrożonego
1 ser feta (kartonik ok. 180-200 g)
2 ząbki czosnku
2-3 łyżki oliwy
50-100 g łuskanych ziaren słonecznika,
zioła prowansalskie
natka pietruszki
pieprz
Przygotowanie:
Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy al dente (ok. 3 min od momentu zagotowania) tak, by był w sałatce chrupiący. Ser feta kroimy w kostkę. Ziarna słonecznika prażymy. Odcedzony i ostudzony brokuł układamy na przemian w salaterce z serem feta. Każde ułożenie posypujemy garścią uprażonych ziaren.
Sos: do oliwy dodajemy zmiażdżony bądź drobniutko posiekany czosnek, dosypujemy zioła prowansalskie i oprószamy pieprzem. Dobrze mieszamy.
Sałatkę posypujemy posiekaną natką pietruszki i polewamy sosem. Bardzo delikatnie mieszamy. Przed podaniem schładzamy. Smacznego.
Wskazówki i uwagi:
Olej może być słonecznikowy bądź rzepakowy. Ja natomiast daję pół na pół - oliwę z oliwek i olej lniany. Wariantów może być wiele.
Sałatki nie trzeba solić, gdyż feta robi swoje.
Nadesłał(a) kropkaaga,
dnia: 2013-01-20 08:52:06.234
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.