puszka.pl - pysznie!

Sernik wiedeński z tofu i brzoskwiń

Przerobiłem klasyczny przepis na sernik z tofu z Uczty Wege tak, żeby przypominał ten mojej mamy. Kilkanaście zjedzonych serników i idealny przepis opracowany :) Koniecznie nieco grubszy spód, żeby ciasto było wyczuwalne w smaku. Masa serowa o jednolitej konsystencji, bez cząstek owoców, ewentualnie z rodzynkami. Na górze żadnej kruszonki - jeśli już, to polewa z gorzkiej czekolady i płatki migdałów. Zazwyczaj znika w 1 dzień ;)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: na tortownicę ok. 24 cm średnicy

0,5 kg tofu naturalnego
1 duża puszka brzoskwiń w lekkim syropie (lekko słodzonych) - ok. 470 g netto
2 cytryny (sok + ew. skórka)
1 szkl. cukru
trochę cukru waniliowego lub wanilii do smaku (opcjonalnie)
4-5 czubatych łyżeczek skrobi kukurydzianej lub ew. 3/4 torebki budyniu waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
garść rodzynek (opcjonalnie)

spód:
1,5 szkl. białej mąki
3 czubate łyżki cukru
1 torebka cukru waniliowego (my miksujemy cukier z wanilią)
1,5 łyżeczki soli
0,25 szkl. oleju słonecznikowego
4 łyżki wody
+ ew. kakao holenderskie

Przygotowanie:

Cytryny umyj, sparz wrzątkiem i znów umyj, żeby w miarę możliwości pozbyć się chemii. Na tarce o drobnych oczkach obetrzyj skórkę (można jej nie dodawać, zwł. jeśli ciasto będą jadły dzieci) i wyciśnij z nich sok. Rodzynki zalej na kilka minut wrzątkiem, a po odcedzeniu przebierz i odrzuć brzydkie.

Przygotuj tortownicę smarując ją olejem i wysypując bułką tartą lub mąką. Zacznij nagrzewać piekarnik (180 st. C).

Spód ciasta:

Wymieszaj suche składniki ciasta. Dodaj olej i wodę, wyrabiaj chwilę rękoma aż całość się połączy (nie uformujecie jej w jednolitą kulę). Wkrusz ciasto do formy i ugnieć je, ubij - powinno mieć grubość ok. 0,5 cm, można zrobić odrobinę wyższe brzegi. Blat ponakłuwaj widelcem i podpiecz w piekarniku około 10 min.

W międzyczasie bierzemy się za masę z tofu:

Do blendera włóż tofu, z grubsza pokrojone brzoskwinie, dodaj skórkę i sok z cytryny, cukier, wanilię i skrobię. Wszystko zmiel na gładką masę - będzie rzadka i taka ma być! Dopiero po wyjęciu blatu z piekarnika dodaj do masy serowej łyżeczkę proszku do pieczenia i rodzynki, szybko i dokładnie wymieszaj (proszek natychmiast zaczyna reagować, więc trzeba się spieszyć). Przelej do tortownicy i wstaw znów do nagrzanego piekarnika.

Piecz 60-70 min. aż skórka będzie przyjemnie rumiana. Po upieczeniu wystudź - dzięki temu sernik stężeje, będzie miał właściwą konsystencję i zachowa fason podczas krojenia.

Wskazówki i uwagi:

Smak ciasta w sporym stopniu zależy od brzoskwiń. Z brzoskwiniami Kier ciasto wyszło nam bardzo mało słodkie, a ze Splendor wyraźnie słodkie.

Ciasta nie wałkuję, tylko ugniatam - łatwiej, mniej pracy i brudzenia, a spód wychodzi w ten sposób delikatniejszy, nie za twardy.

Sernik po wystygnięciu można polać czekoladą gorzką roztopioną w kąpieli wodnej z odrobiną np. silken tofu, mleka kokosowego, mleka sojowego lub cukru pudru i oleju (na garnku z wrzątkiem ustawiamy metalową misę z czekoladą) i posypać płatkami migdałów. Jeśli sernik polejemy samą czekoladą i będziemy trzymać w lodówce, to czekolada stwardnieje i będzie zbyt chrupiąca. W temp. pokojowej nie ma problemu :)
Nadesłał(a) chojnac, dnia: 2013-01-13 13:25:15.062
Źródło/autor przepisu: Przeróbka Sernika z tofu z brzoskwiniami

Twoje zapiski: