puszka.pl - pysznie!

Risotto fasolkowe po studencku

Proste, szybkie, niedrogie i sycące danie. Super na zimę!


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 2 małe osoby

torebka ryżu
puszka białej fasolki
mała marchewka
1/2 papryki (jeśli ktoś lubi i ma, to może dać więcej warzyw)
sól i pieprz
cząber (może być też oregano albo zioła prowansalskie, ale cząber do fasoli jest najlepszy)
niewielki ząbek czosnku
oliwa

Przygotowanie:

1. Ryż gotujemy w osolonej wodzie tak, aby nie był kleisty.
2. Marchewkę i paprykę kroimy w małą kostkę.
3. Rozgrzewamy oliwę w garnku lub na patelni i dodajemy do niej warzywa.
4. Dolewamy kapkę wody i dusimy pod przykryciem kilka minut, do miękkości.
5. Dodajemy fasolkę, pieprz, sól i cząber (ja daję go sporo) i przykrywamy, niech gotują się na małym ogniu. Można dolać nieco wody, aby nie przypalić warzyw.
6. Kiedy wszystko poddusi się ze sobą parę minut dodajemy zgnieciony w prasce czosnek.
7. Kiedy ryż się ugotuje mieszamy go z resztą.
8. Gotowe ;)
Nadesłał(a) Justyna, dnia: 2013-01-07 19:10:28.82
Źródło/autor przepisu: Ja

Twoje zapiski: