puszka.pl - pysznie!

Chutney z pomidorów

Doskonały dodatek do potraw z ziemniaków lub chlebków czapati lub naan.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

puszka pomidorów
4 ząbki czosnku (wyciśnięte)
4 goździki
4 liście laurowe
2 łyżki syropu z agawy (lub cukier, polecam trzcinowy nierafinowany)
2 łyżeczki mielonego cynamonu
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka (czubata) mielonej kolendry
1 łyżeczka ziaren gorczycy
1 łyżeczka imbiru (lub 1 cm korzenia - musi być starty)
1 łyżeczka garam masala lub mieszanki curry ( można dać więcej, ale wtedy zdominuje smak)
1 łyżeczka ziaren kminku
1/2 łyżeczki chili w proszku
do smaku: sól, sos sojowy, sok z cytryny
oliwa (lub inny tłuszcz roślinny do smażenia)

Przygotowanie:

W głębokiej, małej patelni lub rondlu rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wrzucamy przyprawy (wszystkie sypkie/twarde) i smażymy na bardzo średnim ogniu przez około 3 minuty. Dokładamy czosnek i (jeśli mamy świeży) imbir, mieszamy i smażymy razem około minuty. Wrzucamy pomidory z puszki, mieszamy, zmniejszamy ogień na mały i gotujemy aż aromaty się zaczną "przegryzać" (ok. 5 minut). Doprawiamy syropem z agawy, i jeśli lubimy: sokiem z cytryny, solą lub sosem sojowym. Gotujemy kolejne 5-7 minut ciągle mieszając.

Podajemy najlepiej ciepłe jako dodatek do dań z ziemniaków, naanow lub ryżu.

Wskazówki i uwagi:

Ten chutney to idealny sposób na nadanie charakteru potrawom mniej wyrazistym, dlatego bardzo polecam go na imprezy, na których goście maja odmienne preferencje odnośnie ostrości potraw.
Nadesłał(a) Irris, dnia: Jan 5, 2013
Źródło/autor przepisu: Wariacja na temat sosow z ksiazki "Kuchnia indyjska. Najlepsze przepisy"

Twoje zapiski: