Rodzaj diety: lakto-wege
Składniki:
50 dag chleba razowego pszennego
3 cebule
20 dag pieczarek
4 łyżki oleju sojowego lub słonecznikowego
2 łyżki płatków kukurydzianych
1 łyżka otrąb
0,5 szkl. mleka
1 łyżka mąki pszennej
3 ząbki czosnku
sól
pieprz
tymianek
rozmaryn
bazylia
Przygotowanie:
Chleb namoczyć, odcisnąć. Cebulę poddusić na oleju, dodać pokrojone w plasterki pieczarki i razem udusić. Płatki i otręby skropić mlekiem, przepuścić przez maszynkę razem z chlebem, pieczarkami i cebulą.
Do masy dodać roztarty z solą czosnek i pozostałe przyprawy, wymieszać, włożyć do blachy wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami, upiec.
Wskazówki i uwagi:
Podawać na gorąco jako główną potrawę do drugiego dania lub na zimno z majonezem, surówkami.
Twoje zapiski: