Przepyszny sos wzorowany na tradycyjnym tatarskim, świetny do kanapek, sałatek, wege "mięsa", naleśników, co tylko chcecie. Ja pieczarek nie dodałam, bo po prostu nie miałam pod ręką, ale wy śmiało dodajcie ;)
1/2 kostki tofu
1/2 szklanki mleka sojowego (można trochę mniej jak ma być gęsty)
3 łyżki oleju
1/2 dużego ogórka kiszonego
łyżeczka kaparów (można trochę więcej)
2 łyżeczki ostrej musztardy (ja użyłam Dijon)
łyżka posiekanego koperku
sól, pieprz, odrobina octu balsamicznego
+ drobno posiekane ogórki i ewentualnie pieczarki
Przygotowanie:
Wszystko blendujemy, oprócz drobno posiekanych warzyw i koperku. Dodajemy resztę składników, mieszamy. Sos można wstawić na pół godziny do lodówki, aby się przegryzł.
Nadesłał(a) hebiichigo,
dnia: 2012-12-31 19:50:28.076
Źródło/autor przepisu: Mój blog http://veganandvain.blogspot.com/