puszka.pl - pysznie!

Sos "tatarski" na bazie tofu i mleka sojowego

Przepyszny sos wzorowany na tradycyjnym tatarskim, świetny do kanapek, sałatek, wege "mięsa", naleśników, co tylko chcecie. Ja pieczarek nie dodałam, bo po prostu nie miałam pod ręką, ale wy śmiało dodajcie ;)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: średni słoik

1/2 kostki tofu
1/2 szklanki mleka sojowego (można trochę mniej jak ma być gęsty)
3 łyżki oleju
1/2 dużego ogórka kiszonego
łyżeczka kaparów (można trochę więcej)
2 łyżeczki ostrej musztardy (ja użyłam Dijon)
łyżka posiekanego koperku
sól, pieprz, odrobina octu balsamicznego
+ drobno posiekane ogórki i ewentualnie pieczarki

Przygotowanie:

Wszystko blendujemy, oprócz drobno posiekanych warzyw i koperku. Dodajemy resztę składników, mieszamy. Sos można wstawić na pół godziny do lodówki, aby się przegryzł.
Nadesłał(a) hebiichigo, dnia: Dec 31, 2012
Źródło/autor przepisu: Mój blog http://veganandvain.blogspot.com/

Twoje zapiski: