puszka.pl - pysznie!

Marchewka zimą na bogato

Słodko, kwaśno, tanio, rozgrzewająco z ryżem.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

3 średnie cebule
4 średnie marchewki
1/2 buraka
czarna rzepa
1/2 kapusty pekińskiej
przyprawa 5 smaków (polecam zrobienie własnej)
mały koncentrat pomidorowy

ryż

Przygotowanie:

Obierz warzywa. Potnij w plasterki. (Ja czarną rzepę pokroiłam bardzo drobno - nie wszyscy domownicy lubią). Zeszklij cebulę. Dorzuć marchewkę, buraka, czarną rzepę i dolej trochę wody (tak, żeby mogła się udusić pod przykryciem). Dosól, dopieprz. podduś jeszcze chwilę, gdy warzywa zaczynają być miękkie dorzuć kapustę pekińską. W garnuszku 250 ml podgotuj chwilę przyprawę 5 smaków, zalej nią patelnię i dodaj koncentrat. Wymieszaj. Ja podałam na ryżu.

Wskazówki i uwagi:

Dzisiaj zachwycił mnie ten przepis - Hijiki made in China z warzywami i sosem słodko-kwaśnym. Niestety, w domu ani wodorostów, ani przeprawy 5 smaków. Z chęci zrobienia jednak czegoś rozgrzewającego słodko-kwaśnego postanowiłam zrobić to z tego, co znajduje się u mnie w lodówce. Staram się kupować to, co w sezonie jest tanie :-) A że mamy zimę .. :-)
Nadesłał(a) gradzia, dnia: Dec 17, 2012
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: