2 ziemniaki
2 marchewki
1 duża cebula
2 łyżki pasty czosnkowo-imbirowej [*]
1/4 małej kapusty włoskiej (opcjonalnie)
1 łyżka kurkumy
garam masala (do smaku)
sól (do smaku)
Przygotowanie:
Podsmażyć posiekaną w kostkę cebulę, a kiedy zmięknie, dodać kurkumę i odrobinę soli. Następnie dodać pastę czosnkowo-imbirową, podsmażyć, aż uwolni zapach, ale trzeba uważać, aby się nie przypaliła! Dodać garam masalę i dokładnie wymieszać.
Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki oraz marchewkę, wymieszać, aby całe pokryły się przyprawami. Zalać wodą. W tym momencie można też dodać drobno pokrojoną kapustę włoską, która zmięknie w trakcie gotowania i świetnie zastąpi makaron :)
Zupę doprawić do smaku. Można dodać trochę curry. Ja miałam w domu jeszcze chat masalę i zupa smakowała o niebo lepiej, niż z curry!
Wskazówki i uwagi:
* kawałek imbiru i 2 ząbki czosnku zetrzeć na tarce z małymi oczkami, połączyć i gotowe.
Nadesłał(a) marlen,
dnia: 2012-12-15 19:05:22.046
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.