3 szklanki mąki gryczanej
1/2 szklanki płatków owsianych zmiksowanych na mąkę w młynku do kawy
1/3 szklanki mąki cieciorkowej (lub sojowej)
1 łyżka skrobi kukurydzianej (lub 1 łyżeczka gumy guar)
1 łyżeczka sody
1 łyżka przyprawy do piernika
1/2 szklanki cukru
1/3 łyżeczki soli
1 łyżka siemienia lnianego zmiksowanego w młynku do kawy
1/2 szklanki gorącej wody
1/4 szklanki oleju
1/2 szklanki słodu
Przygotowanie:
Wszystkie suche składniki, do soli włącznie, wymieszać w misce. Łyżkę zmiksowanego siemienia zalać gorącą wodą i dokładnie wymieszać. W oddzielnej misce wymieszać dokładnie rozmoczone siemię, olej i słód. Wszystko połączyć ze sobą i wyrobić ciasto. Można odłożyć je na kilka godzin w chłodne miejsce, ale nie jest to konieczne.
Ciasto podzelić na kawałki. Oprószyć stolnicę/blat/deskę (gdziekolwiek wałkujemy) mąką gryczaną, rozwałkować kawałki ciasta na grubość kilku milimetrów (im cieńsze, tym lepiej). Wycinać pierniczki, układać na nasmarowanej olejem blasze. Piec w temperaturze około 180 st. C przez około 15 minut.
Wskazówki i uwagi:
Inspiracją był dla mnie przepis na zwykłe, pszenne pierniczki wegańskie. Musiałam go jednak zmodyfikować do wersji bez glutenu, gdyż u jednego z członków mojej rodziny pojawiła się nietolerancja tegoż składnika :)
Nadesłał(a) trututu,
dnia: 2012-12-13 16:22:14.866
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.