puszka.pl - pysznie!

Gołąbki z ryżem i czerwoną fasolą w sosie pomidorowo - kokosowym


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 9

szklanka ryżu pełnoziarnistego
puszka czerwonej fasoli
9 zewnętrznych liści kapusty, ja użyłam włoskiej
1 cebula
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz czarny, szczypta pieprzu cayenne do smaku

składniki na sos:
1 mały koncentrat pomidorowy
200 ml mleka kokosowego
sól, pieprz, zioła do smaku (np bazylia, prowansalskie)

Przygotowanie:

Przygotowanie gołąbków: liście włożyć do dużego garnka, zalać wodą, zagotować, wyłączyć i zostawić pod przykryciem 2-3 min. Następnie wyjąć z wody i ostudzić. Ryż ugotować. Fasolę odcedzić z sosu. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oliwie. Ryż, fasolę i cebulę wymieszać i doprawić do smaku. Z liści kapusty usunąć cześć łodygi jeśli jest za gruba, po czym nałożyć farsz i zwinąć. Dusić pod przykryciem z odrobiną wody ok. 15 min.

Przygotowanie sosu: koncentrat przełożyć do rondelka i dolać ok. pół szklanki (lub mniej) wody i dodać przyprawy. Zagotować, następnie wlać mleko kokosowe. Gotować na bardzo małym ogniu ok. 5 min.

Wskazówki i uwagi:

Gołąbka polać sosem i zjeść ze smakiem ;)
Nadesłał(a) Witarianie, dnia: Dec 13, 2012
Źródło/autor przepisu: witarianie@blogspot.com

Twoje zapiski: