szklanka ryżu pełnoziarnistego
puszka czerwonej fasoli
9 zewnętrznych liści kapusty, ja użyłam włoskiej
1 cebula
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz czarny, szczypta pieprzu cayenne do smaku
składniki na sos: 1 mały koncentrat pomidorowy
200 ml mleka kokosowego
sól, pieprz, zioła do smaku (np bazylia, prowansalskie)
Przygotowanie:
Przygotowanie gołąbków: liście włożyć do dużego garnka, zalać wodą, zagotować, wyłączyć i zostawić pod przykryciem 2-3 min. Następnie wyjąć z wody i ostudzić. Ryż ugotować. Fasolę odcedzić z sosu. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oliwie. Ryż, fasolę i cebulę wymieszać i doprawić do smaku. Z liści kapusty usunąć cześć łodygi jeśli jest za gruba, po czym nałożyć farsz i zwinąć. Dusić pod przykryciem z odrobiną wody ok. 15 min.
Przygotowanie sosu: koncentrat przełożyć do rondelka i dolać ok. pół szklanki (lub mniej) wody i dodać przyprawy. Zagotować, następnie wlać mleko kokosowe. Gotować na bardzo małym ogniu ok. 5 min.