puszka.pl - pysznie!

Zupa szpinakowa z czosnkiem, zabielana


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: dla 6 osób

50 dag szpinaku
1,5 l wywaru z warzyw
3 łyżki oleju sojowego lub słonecznikowego
świeży czosnek
1 łyżka masła
1 szklanka śmietany lub mleka
1 łyżka mąki
sól
cukier
pieprz

Przygotowanie:

Oczyszczony szpinak drobno posiekać, poddusić na oleju, połączyć z wywarem, dodać roztarty z solą czosnek, gotować ok. 5 minut. Dodać masło, podprawić zawiesiną z mąki i śmietany, zagotować, dodać przyprawy.

Wskazówki i uwagi:

Podawać z grzankami, groszkiem ptysiowym lub ryżem.
Nadesłał(a) Rena, dnia: Nov 27, 2000
Źródło/autor przepisu: "Kuchnia wegetariańska po polsku", Zofia Wieczorek-Chełmińska, Polskie Towarzystwo Ekonomiki Gospodarstwa Domowego, Warszawa 1992

Twoje zapiski: