puszka.pl - pysznie!

Wegańskie czekoladowe ciasto z burakiem

Wilgotne, miękkie i bardzo czekoladowe ciasto z dodatkiem buraka. Polane gorzką czekoladą i orzechami, pyszne!


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

składniki mokre:
1 szklanka puree z buraka, czyli około jednego dużego buraka
1 szklanka mleka - użyłam sojowego
1/2 szklanki oleju
3/4 szklanki syropu z agawy
100 g czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej albo w mikrofalówce
2 łyżeczki octu

składniki suche:
2 szklanki mąki
1 czubata łyżka rozpuszczalnej kawy zbożowej
1 czubata łyżka kakao
2 łyżeczki sody
szczypta soli

polewa:
pół tabliczki gorzkiej czekolady
4 łyżki mleka - użyłam sojowego
1-2 łyżki syropu z agawy (do smaku)
oraz do posypania kilka łyżek mielonych orzechów włoskich

Przygotowanie:

Buraka wyszorować, zawinąć w folię i piec w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez 45 minut. Odwinąć i odłożyć do ostudzenia.

W międzyczasie połączyć wszystkie mokre składniki poza burakiem, oraz w dużej misce połączyć wszystkie suche.

Ostudzonego buraka zetrzeć na najdrobniejszej tarce albo zblendować go na puree, dodać do mokrych składników i chwilę ubijać trzepaczką, żeby dokładnie połączyć masę i napowietrzyć.
Mokre składniki połączyć z suchymi przy pomocy zwykłej łyżki, kiedy masa będzie jednolita przelać ją do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 st. C przez 35-40 minut. Kiedy ciasto się upiecze i ostygnie szybko przygotować polewę: czekoladę roztopić w mikrofali, dodać mleko i syrop z agawy i wymieszać łyżką w małej miseczce. Polać ostudzone ciasto polewą i obficie posypać orzechami.
Nadesłał(a) Jadłonomia, dnia: Dec 6, 2012
Źródło/autor przepisu: http://www.jadlonomia.com/2012/12/czekoladowe-ciasto-z-burakiem.html

Twoje zapiski: