puszka.pl - pysznie!

Zupa ziemniaczana z paryką


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 6 osób

50 dag ziemniaków
2 strąki zielonej papryki
2 pomidory
2 cebule

3 łyżki oleju sojowego lub słonecznikowego
1,5 l wywaru z warzyw
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
1 szklanki śmietany lub mleka (opcjonalnie)
zielona pietruszka do posypania

Przygotowanie:

Cebulę pokrojoną w kostkę udusić na oleju, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i razem dusić ok. 10 min. Następnie zalać wywarem, dodać pokrojone papryki i pomidory, paprykę w proszku, ugotować. Podprawić śmietaną, dodać zieloną pietruszkę.
Nadesłał(a) Rena, dnia: Nov 27, 2000
Źródło/autor przepisu: "Kuchnia wegetariańska po polsku", Zofia Wieczorek-Chełmińska, Polskie Towarzystwo Ekonomiki Gospodarstwa Domowego, Warszawa 1992

Twoje zapiski: