puszka.pl - pysznie!

Ekologiczne naleśniki w butelce (bez użycia miksera)

To co różni ten przepis od innych, to użycie butelki plastikowej. Jestem pewna, że w każdym domu znajdzie się taka butelka czekająca na wyrzucenie. Zamiast wywalać na śmietnik, możemy ją jeszcze na chwilę wskrzesić i użyć jako naczynia;) Dzięki zastosowaniu butelki w roli miski i miksera nie zużywamy prądu ani wody do mycia naczyń. Poza tym butelka wraz z jej właściwościami shakera pozwala na uzyskanie dobrze wymieszanego ciasta.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 4 osoby

pusta butelka PET 1 lub 1,5 litra, najlepiej z szerokim gwintem
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
1-2 jajka (opcjonalnie)
mąka
łycha otrębów zbożowych
szczypta soli

Przygotowanie:

Bierzemy butelkę i wlewamy do niej szklankę wody i szklankę mleka. Jeżeli korzystamy z jajek, ubijamy pianę z białek i również wlewamy ją do butelki. Ja wrzucam też żółtka.
Teraz wsypujemy mąkę i otręby, dodajemy sól, zakręcamy korek i bardzo energicznie potrząsamy butelką. Konsystencja powstałego ciasta powinna być gęsto-płynna. Jeżeli jest za rzadkie - dosypujemy mąki, jeżeli za gęste - dolewamy wody.

Ciasto wylewamy na rozgrzaną patelnię teflonową cienką warstwą i smażymy naleśniki.

Wskazówki i uwagi:

Aby ułatwić sobie wsypywanie mąki do butelki można zrobić sobie lejek z kawałka niepotrzebnego już papieru lub folii i przez niego sypnąć mąkę.

Po wszystkim wyrzucamy butelkę i prowizoryczny papierowy lejek, mamy czyste sumienie, bo wykorzystaliśmy ponownie śmieci, oraz wolny czas, bo nie musimy myć naczyń;)
Nadesłał(a) Justyna, dnia: 2013-07-11 18:21:55.936
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: