na ciasto: - 40 dag mąki
- 0,5 opakowania drożdży
- 1 szklanka wody
- 4 łyżki oliwy
- szczypta soli
farsz: - 2 pomidory
- 1 cukinia
- 2 papryki czerwone
- 1 cebula
- 20-30 dag pieczarek
- mały słoiczek oliwek (czarnych najlepiej, ale zielone też dobre)
- świeża bazylia/oregano (jak nie ma to suszone)
- przecier pomidorowy
- zioła prowansalskie
- sól i pieprz
(- opcjonalnie ser mozzarella)
Przygotowanie:
Ciasto: drożdże rozrobić z łyżeczką cukru i szczyptą soli, zostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać, dodawać stopniowo drożdże. W trakcie wyrabiania dodać oliwę i wodę - tak żeby ciasto było w sam raz. Wyrabiać do momentu aż ciasto będzie odchodziło od palców. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 h.
Farsz: pokrojoną na drobno cebulkę zeszklić na patelni. Dodać pokrojone w kostkę pieczarki i dusić aż zmiękną. Dodać pokrojoną paprykę i cukinię. Tak przyrządzone warzywa zdjąć z ognia i wymieszać z pokrojonymi w kostkę pomidorami, posiekanymi oliwkami i świeżymi ziołami. Można też dodać ser mozzarella.
Doprawić wszystko solą, pieprzem i ziołami.
Ciasto rozwałkować (nie za cienko), wykroić placki (tak duże, jak duże chcemy pierogi). Środek każdego placka posmarować przecierem pomidorowym, położyć farsz, zgiąć w pół i porządnie skleić formując pieróg (tak by podczas pieczenia się nie rozpadły).
Piec 15-20 minut w temperaturze 200-250 st. C (może być mniej, ale wtedy dłużej się piecze), aż ciasto się zarumieni.
Wskazówki i uwagi:
Można podać z sosem - np. pomidorowym lub zjeść "na sucho".