300-400 g obranej dyni
1,5 szkl. czerwonej soczewicy
3 marchewki
1 cebula
4 ząbki czosnku (+2)
kawałek selera korzeniowego
2-3 łyżki oliwy
ok. 1 szkl. otrębów owsianych mielonych
2 listki laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
1-2 łyżeczki curry
kilka gałązek tymianku
pieprz kolorowy (2 łyżeczki) utarty z kardamonem(2-3 ziarenka)
kawałek tartego imbiru (ok. 2-3 cm.)
sos sojowy
Przygotowanie:
Soczewicę gotujemy na małym ogniu w 2-3 szklankach wody przez 30 min. (10 min. przed końcem dodajemy ziele angielskie i liście laurowe).
Tartą marchew i seler gotujemy w osolonej wodzie przez 10 min.
Dynię pokrojoną w kostkę smażymy na oliwie na małym ogniu, z posiekaną drobno cebulą i czosnkiem w plastry (jeśli będzie przywierała podlewamy minimalnie wodą).
Gdy dynia mięknie ścieramy do niej imbir i przyprawiamy sosem sojowym.
Ugotowaną soczewicę, odcedzone jarzyny i dynię blendujemy na nie całkiem gładką masę, przyprawiamy utartym w moździerzu pieprzem kolorowym z imbirem, dodajemy kilka gałązek tymianku i 2 zgniecione ząbki czosnku.
Całą masę mieszamy, natłuszczamy formę keksówkę, obsypujemy ją mielonymi otrębami i wypełniamy masą.
Pieczemy przez 40-45 min. w temperaturze 180-200 st. C. (można przyspieszyć termoobiegiem).
Idealnie smakuje na chrupiących tostach z dodatkowymi listeczkami świeżego tymianku.