puszka.pl - pysznie!

Krem z dyni z mlekiem kokosowym

Całkiem ciekawy krem z pomarańczą i mlekiem kokosowym w roli głównej :)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 5-6

1/2 średniej wielkości dyni
pestki dyni
filiżanka mleka kokosowego (ok. 180 g)
świeży imbir (niewielki kawałek)
4-6 ziaren kardamonu
1 pomarańcza
1/2 cytryny
łyżka oliwy
sos sojowy

Przygotowanie:

Połowę dyni opróżniamy (pestek nie wyrzucamy!), obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę i gotujemy w 0,5-0,7 l wody.

Gdy dynia zmięknie blendujemy ją (wody nie odlewamy), dodajemy sok z pomarańczy, starty imbir (ja starłam kawałek wielkości ok. 2 cm), skruszony moździerzem kardamon, łyżkę oliwy, całość blendujemy dokładnie.

Ja dla wyrazistości smaku zdecydowałam się jeszcze na dodanie soku z połowy niewielkiej cytryny, a na koniec wlałam filiżankę mleka kokosowego i ponownie dokładnie zblendowałam.

Wskazówki i uwagi:

Podawać z prażonymi (na łyżce oliwy) pestkami dyni i sosem sojowym (nie żałować!).
Nadesłał(a) szczypta-wege, dnia: Oct 28, 2012
Źródło/autor przepisu: http://szczypta-wege.blog.pl/2012/10/05/krem-z-dyni-z-mlekiem-kokosowym/

Twoje zapiski: