puszka.pl - pysznie!

Słodkie curry warzywne

Danie o wspaniałym egzotycznym zapachu, smaczne i pożywne!


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 4

2 marchewki
1 pasternak/pietruszka
1 ziemniak
2 cebule
200 g małych pieczarek
300 g kalafiora
1 zielona papryka

1 1/3 szklanki wywaru z jarzyn
3/4 szklanki wywaru z moreli / brzoskwiń
2 łyżki oleju
2 łyżki owocowego chutney

przyprawy (wartości podane w łyżeczkach, zmielone):
1 kardamonu
1/4 goździków
1 kolendry
1 kurkumy
1/2 chili
1 i 1/2 ziaren kminku rzymskiego
1 ziaren brązowej gorczycy
3 utartego świeżego imbiru

Przygotowanie:

Pokroić marchewki, pasternak/pietruszkę i ziemniaka w kostkę o boku 2 cm. W rondlu rozgrzać olej, dodać cebule i smażyć na średnim ogniu aż zmięknie. Dodać przyprawy i smażyć aż zacznie pachnieć.

Dodać marchewkę, ziemniaka i pasternak, wywar, nektar i chutney. Gotować pod przykryciem 30 minut, a następnie dodać paprykę, grzyby i kalafior. Gotować, aż warzywa zmiękną.
Nadesłał(a) Euforio, dnia: Oct 13, 2012
Źródło/autor przepisu: Kuchnia Azjatycka

Twoje zapiski: