1 średnia dynia (ok. 400-500 g)
1 cebula
3 ząbki czosnku
sól, olej
czubata łyżka czubrycy zielonej (może być samodzielna kompozycja ziół z przewagą cząbru)
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy z ziołami i solą.
Dynię przekrawamy na pół i wydrążamy miąższ. Kroimy ją w cienkie paseczki lub drobną kostkę. Tak przygotowaną dynię gotujemy na parze (a potem dorzucamy na patelnię zestawioną z palnika) lub surową wrzucamy na patelnię i dusimy pod przykryciem.
Podajemy z kaszą jęczmienną, jaglanką lub gryką niepaloną, ewentualnie z ryżem.
Wskazówki i uwagi:
Dynię należy kroić ostrożnie, bo przeważnie bywa twarda (używam makrobiotyczną i hokkaido).
Nadesłał(a) Luna7,
dnia: 2012-10-04 06:32:05.665
Źródło/autor przepisu: przepis własny