świeży szpinak - ok. 150 g
czosnek - kilka ząbków
ew. pół małej cebuli
pomidor
cytryna (konkretnie potrzebny będzie sok z ok. pół cytryny)
sól i pieprz
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Czosnek (i ew. cebulę) posiekać i przysmażyć na oliwie. Posiekać liście szpinaku i dorzucić do czosnku, zamieszać, dodać trochę wody, by się wszystko ładnie poddusiło. Przyprawić solą i pieprzem. Dusić krótko, kilka minut. Wyłączyć gaz. Pokroić pomidora w plastry i położyć na gorącym szpinaku na ok. 2 minuty. Wszystko skropić dość obficie sokiem z cytryny.
Wskazówki i uwagi:
Podawać np. z makaronem. Z doświadczenia najlepiej smakuje z bulgurem i przysmażonymi plastrami bakłażana i cukinii.
Nadesłał(a) sylvia,
dnia: 2012-10-02 21:02:02.749
Źródło/autor przepisu: ja