puszka.pl - pysznie!

Powidła węgierkowe (bez mieszania)!

Rewelacyjny pomysł na powidła śliwkowe, których nie trzeba "pilnować" i mieszać. Mieszanie w tym wypadku jest wręcz zabronione!


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: ok. 2 słoiki z kg śliwek

1 kg śliwek węgierek (jako starter, oczywiście można więcej)
łyżka stołowa najzwyklejszego octu (spirytusowego)

Przygotowanie:

Najprostsze powidła świata. Dojrzałe węgierki pozbawiamy pestek i odkładamy do miski.

Na dno garnka, w którym będziemy gotować śliwki, wlewamy łyżkę stołową octu - na każdy kilogram śliwek dajemy jedną łyżkę, zatem: 1 kg = 1 łyżka, 2 kg = 2 łyżki, itd..

Następnie wrzucamy śliwki do garnka, przykrywamy pokrywką, włączamy gaz na najmniejszy możliwy ogienek i zostawiamy na kilka godzin, aż uzyskamy w pełni gotowe powidła.

Nie wolno mieszać w tym czasie tego, co mamy w garnku! W przeciwnym razie śliwki "przejdą" octem i nici z naszych nieprzypalonych powideł. ;)

Zapewniam, że ani garnek ani śliwki nie przypalają się, a powidła są przepyszne! Gotowe po około 5-6 godzinach gotowania.

Wskazówki i uwagi:

W zależności od upodobań można dosypać odrobinę cukru na wierzch śliwek, ale nadal - NIE MIESZAĆ!
Nadesłał(a) TNT, dnia: 2012-10-01 17:51:02.337
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: