puszka.pl - pysznie!

Wegańskie ciasto z owocami, które musi się udać

To ciasto jest tak proste, że uda się niezależnie od wszystkiego. Można je zrobić z jakimikolwiek owocami - świeżymi lub mrożonymi - w wersji laktoowowege (z masłem i jajkami) lub wegańskiej (z margaryną i bananowym puree). Ja zrobiłam je w wersji wegańskiej, z jagodami i ciemnym kakao.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: duża blacha

4 mocno dojrzałe banany (wymienne na 4 jajka)
szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
kostka margaryny (lub masła)
2 szklanki mąki
pół szklanki mleka sojowego (opcjonalnie)
dowolne owoce, np. jabłka, jagody, truskawki (mogą być mrożone)
pół szklanki gorzkiego kakao (opcjonalnie)
łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Banany zmiksować z cukrem, dodać proszek do pieczenia i jeszcze raz zmiksować. Dodać kakao, cynamon i inne suche składniki dodatkowe poza mąką, zmiksować. Rozpuścić tłuszcz na małym ogniu i odstawić do wystygnięcia. Do masy dodać mleko sojowe i zimny rozpuszczony tłuszcz. Zmiksować. Dodać mąkę, zmiksować.

Jeśli ciasto jest za rzadkie (powinno mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego, na blachę je wylewamy z garnka), dodajemy mąki, jeśli za gęste - mleka sojowego lub wody.

Blachę smarujemy olejem i przesypujemy bułką tartą, żeby ciasto nie przywierało. Wylewamy masę na blachę. Na wierzch kładziemy owoce.

Pieczemy 30-40 minut w 180 st. C, obie grzałki włączone.

Wskazówki i uwagi:

Jeśli używamy mrożonych owoców, nie rozmrażamy ich przed wyłożeniem na ciasto!
Nadesłał(a) stylelife, dnia: Sep 22, 2012
Źródło/autor przepisu: http://stylelife.pl/gastro/weganskie-ciasto-ktore-nie-moze-sie-nie-udac-2

Twoje zapiski: