puszka.pl - pysznie!

Gofry z budyniem

Gofry są jak z budki :) Naprawdę smaczne i idealne w konsystencji, brzegi chrupiące, środek miękki.


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: 4

na ciasto:
pół szklanki mleka 1,5%
budyń bez cukru o dowolnym smaku (np. truskawkowy)
3/4 szklanki mąki z amarantusa
1/4 szklanki otrębów np. orkiszowych
łyżeczka płynnej stevi
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oliwy z oliwek
2 jajka (osobno żółtko i białko)

na "nadzienie"
1,5 szklanki mleka 1,5%
6-7 tabletek SteviGold
budyń np. śmietankowy (bez cukru)

Przygotowanie:

W mleku rozmieszać proszek budyniowy, dodać go do mąki, otrębów, proszku do pieczenia, żółtek, stevii oraz oliwy - wymieszać. Białka ubić na pianę, pomału dodać do pozostałych składników. Smażyć w rozgrzanej gofrownicy, studzić na kratce np. z piekarnika. Ciasto będzie bardzo gęste, zdecydowanie do nakładania łyżką, nie "wylejemy" go na gofrownicę, raczej wyłożymy.

Nadzienie: przygotować budyń - szklankę mleka zagotować ze stevią, do wrzącego mleka dodać rozmieszany w pół szklanki mleka proszek budyniowy, mieszać, gotować 3 minuty. Odstawić do przestygnięcia.

Na upieczone gofry nakładać budyń oraz ulubione owoce.
Nadesłał(a) koralina, dnia: Sep 19, 2012
Źródło/autor przepisu: http://www.quchniawege.blogspot.com/2012/09/gofry-z-budyniem-jak-z-budki-ale.html

Twoje zapiski: