puszka.pl - pysznie!

Wariacje na temat kukurydzy gotowanej w kolbach

Gotowanej kukurydzy nie trzeba przedstawiać. Oprócz wersji klasycznej, z masłem i solą, można też jeść ją nieco inaczej.


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

kolby kukurydzy
woda
sól
cukier

- wersja 1)
chili w proszku
parmezan

- wersja 2)
masło orzechowe (ok. łyżki na kolbę)
sól
po szczypcie przypraw: papryki słodkiej, chili, curry i cebuli suszonej

Przygotowanie:

Kukurydzę gotujemy w wodzie z 2 łyżeczkami soli i 1 łyżce cukru na 2-3 kolby.

W wersji pierwszej kukurydzę po prostu posypujemy chili i parmezanem.

W wersji drugiej mieszamy masło orzechowe z przyprawami i smarujemy nim kolbę. Możemy też najpierw posmarować, a potem posypać, jak kto woli. Kukurydzę zajadamy. Smacznego :)
Nadesłał(a) kasumi90, dnia: Sep 17, 2012
Źródło/autor przepisu: Wersja z parmezanem i chili jest pomysłu mojej koleżanki, z masłem orzechowym i przyprawami - moja

Twoje zapiski: