puszka.pl - pysznie!

Marchewkowa zupa - krem z miodem

Super pomysł na obiad! Znalazłam ten przepis gdzieś w internecie i wyszło pysznie. 1 porcja: 116 kcal, białko - 3.0 g, sól - 0.59 g, tłuszcz - 5 g, w tym tłuszcze nasycone - 3 g, węglowodany - 16 g.
Można ją zamrozić.



Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: 6

2 łyżeczki masła
2 małe pory, posiekane w plastry
80 dag marchewki, poszatkowanej cienko
2 łyżeczki miodu
szczypta chilli (płatki, opcjonalnie)
4,5 szklanki wywaru z warzyw
1 liść laurowy

Przygotowanie:

Rozpuść masło w rondelku na średnim ogniu. Dodaj pory, gotuj 3 minuty dopóki nie zmiękną. Dodaj marchewkę, miód, chili (opcjonalnie) oraz liść laurowy, gotuj 2 minuty. Dodaj do wywaru z warzyw, gotuj 30 minut. Zmiksuj (bez liścia laurowego) i gotowe!

Wskazówki i uwagi:

Można podawać ze śmietaną/jogurtem,chlebem czosnkowym lub grzankami.
Nadesłał(a) Madhavi, dnia: Sep 17, 2012
Źródło/autor przepisu: BBC Good Food

Twoje zapiski: