170-200 g orzechów włoskich
ok. 250 g daktyli
2-3 łyżki sproszkowanego siemienia lnianego
woda
Przygotowanie:
Orzechy włoskie wrzucić do robota kuchennego i zmiksować na puder. Oczyścić pojemnik robota i wrzucić do niego mniej więcej 250 g daktyli bez pestek, razem z 1/3 szklanki wody. Zmiksować na syrop. W razie, gdyby daktyle się buntowały i nie chciały całkiem rozpaść, czasem pomaga dorzucenie części zmielonych orzechów i miksowanie wszystkiego razem. Syrop daktylowy zmieszać z pudrem orzechowym i 2-3 łyżkami sproszkowanego siemienia lnianego.
Masa daktylowo-orzechowa powinna być na tyle elastyczna i zwarta zarazem, żeby można było z niej utoczyć kuleczki. W razie potrzeby, można dolać trochę wody, żeby ją rozrzedzić albo dosypać więcej siemienia, żeby zagęścić.
Formować małe kuleczki i obtaczać w zmielonych orzechach albo uprażonych do zrumienienia wiórkach kokosowych. Smacznego!