puszka.pl - pysznie!

Placek porzeczkowo-truskawkowy


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

ciasto:
2 szklanki mąki (ja użyłam pełnoziarnistej)
1/3 szklanki cukru
1/3 szklanki oleju roślinnego
1/3 szklanki mleka sojowego (lub innego roślinnego) ew. wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru wanilinowego

nadzienie:
0,5 kg porzeczek
0,5 kg truskawek
4 łyżki cukru
3 łyżki wody

kruszonka:
4 łyżki mąki
4 łyżki cukru
3 łyżki oleju
1 łyżeczka cukru wanilinowego

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto łączę i zagniatam. Odstawiam do lodówki.

Owoce obieram z liści i myję, większe truskawki kroję na mniejsze części. Wrzucam do garnka i zasypuję cukrem, dolewam wody. Trzymam na ogniu do momentu zagotowania się wody.

Mieszam wszystkie składniki potrzebne do wykonania kruszonki.

Blaszkę smaruję olejem, wykładam i dokładnie rozprowadzam ciasto zostawiając wyższe brzegi. Wykładam owoce i wierzch kruszę wcześniej przygotowaną masę na kruszonkę. Piekę przez 40 minut w 180 st. C.
Nadesłał(a) grubcieen, dnia: Sep 11, 2012
Źródło/autor przepisu: http://weganizacja.blogspot.co.uk/2012/08/placek-porzeczkowo-truskawkowy.html

Twoje zapiski: