puszka.pl - pysznie!

Pizza


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

ciasto:
30 dag mąki
2 łyżki oliwy
2 dag drożdży
200 ml wody mineralnej (niegazowanej)
łyżeczka cukru
pół łyżeczki soli

farsz:
ulubione warzywa, np.: pieczarki, papryka, cebula, por, kukurydza, oliwki, pomidor, trochę cukinii i marchewki,
przyprawy do smaku: bazylia, oregano, itp.
sos pomidorowy

Przygotowanie:

Połowę wody lekko podgrzewam, dodaję drożdże, wsypuję cukier i mieszam, aż drożdże się rozpuszczą. Usypuję kopczyk z mąki i robię w nim wgłębienie; wlewam drożdże i mieszam z częścią mąki.
Wlewam resztę wody, oliwę, wsypuję sól. Mieszam, a gdy mąka wchłonie płyny zagniatam ciasto rękami. Po kilku minutach ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Formuję kulę, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30-40 minut.

W czasie, gdy ciasto rośnie, przygotowuję warzywa. Wszystko myję i kroję w plastry, czy inne pożądane kształty, wrzucam do jednej miski, zasypuje przyprawami i mieszam.
(Nie przesadzajmy z ilością składników - ja narobiłam tyle farszu, że starczyło mi na drugą pizzę ;))

Nagrzewam piekarnik do 220 st. C.

Ciasto urosło, więc wykładam je na blachę wcześniej wysmarowaną oliwą. Rozprowadzam je rękoma używając pięści, zostawiam wyższe brzegi.

Smaruję sosem pomidorowym i wykładam przygotowany farsz.

Piekę przez 20-25 minut.

Wskazówki i uwagi:

Z podanych proporcji wyjdzie cienki placek. Jeśli lubimy grubsze ciasto, należy je zwiększyć, nawet podwoić.
Nadesłał(a) grubcieen, dnia: Sep 11, 2012
Źródło/autor przepisu: http://weganizacja.blogspot.co.uk/2012/08/pizza.html

Twoje zapiski: