puszka.pl - pysznie!

Tofurnik z mango, czyli sernik z tofu

Ciasto początkowo miało powstać z kaszy manny i budyniu, jednak takich rarytasów tutaj nie uświadczysz (może poza polskimi sklepami), więc musiałam trochę pokombinować...


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

masa:
400 g tofu
4 dojrzałe mango
ok. 300 g semoliny
1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
melasa (lub cukier - ok. 1/2 szklanki)
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 kubka rodzynek i innych bakalii
2 cytryny
syrop z agawy

spód i kruszonka:
3 szklanki mąki pełnoziarnistej
3-4 łyżki kakao
szklanka oleju
melasa
trochę cukru
syrop z agawy

Przygotowanie:

Cytryny parzę wrzątkiem, skórkę ścieram na tarce i wyciskam z nich sok. Rodzynki i bakalie zalewam wodą i moczę przez jakiś czas, następnie płuczę je dokładnie.

Mango obieram i wrzucam do miski, dodaję tofu i dokładnie miksuję blenderem. Wrzucam pozostałe składniki: semolinę, słodziki, proszek do pieczenia, bakalie, skórkę i sok z cytryn. Wszystko dokładnie miksuję/mieszam, dosypuję trochę mąki, jeśli ciasto jest za rzadkie. Masa gotowa.

Do oddzielnej miski wsypuję 3 szklanki mąki, zalewam szklanką oleju i mieszam. Dodaję słodziki, kakao i wyrabiam ciasto ręką. Powinno być sypkie, a jednocześnie wilgotne. To nasza kruszonka i spód.

Z ok. 3/4 kruszonki wykładam spód blachy (wcześniej można natłuścić ją olejem). Wylewam masę z tofu i posypuję resztą kruszonki.

Piekę przez 50-60 minut w temperaturze 180 st. C.

Wskazówki i uwagi:

Najlepiej smakuje schłodzone i drugiego lub w kolejnych dniach po pieczeniu.
Nadesłał(a) grubcieen, dnia: Sep 9, 2012
Źródło/autor przepisu: http://weganizacja.blogspot.co.uk/2012/09/tofurnik-z-mango-czyli-sernik-z-tofu.html

Twoje zapiski: