puszka.pl - pysznie!

Ryż z sosem meksykańskim

Szybki pomysł na tani obiad. Smaczny i niedrogi, a do tego bardzo odżywczy :)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 3

2 torebki brązowego ryżu
1 średniej wielkości papryka
1 puszka białej fasolki w pomidorach
1 puszka czerwonej fasoli
1 pomidor
1 cebula
2 ząbki czosnki
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka przyprawy do dań z fasoli
0,5 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka przyprawy warzywnej
sól, pieprz
1 łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Torebki ryżu gotujemy w lekko osolonej wodzie.

Warzywa kroimy w kosteczkę, czosnek rozgniatamy, otwieramy puszki, odsączamy czerwoną fasolkę. Na patelnię dajemy łyżkę oliwy i czosnek, gdy lekko się podgrzeją dodajemy cebulkę. Do zeszklonej cebulki dodajemy pokrojonego pomidora, całość solimy i czekamy aż się lekko rozgotuje. Wtedy dodajemy paprykę oraz obydwie puszki z fasolkami, przecier oraz przyprawy. Całość mieszamy i trzymamy na małym ogniu przez parę minut. Gdy ryż się ugotuje, wykładamy go na talerz i obficie nakrywamy sosem.

Wskazówki i uwagi:

Można również dodać tabasko lub inną ostrą przyprawę dla nadania pikantnego smaku :)
Nadesłał(a) Shpilcia, dnia: Aug 29, 2012
Źródło/autor przepisu: pomysł własny

Twoje zapiski: