2 torebki brązowego ryżu
1 średniej wielkości papryka
1 puszka białej fasolki w pomidorach
1 puszka czerwonej fasoli
1 pomidor
1 cebula
2 ząbki czosnki
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka przyprawy do dań z fasoli
0,5 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka przyprawy warzywnej
sól, pieprz
1 łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Torebki ryżu gotujemy w lekko osolonej wodzie.
Warzywa kroimy w kosteczkę, czosnek rozgniatamy, otwieramy puszki, odsączamy czerwoną fasolkę. Na patelnię dajemy łyżkę oliwy i czosnek, gdy lekko się podgrzeją dodajemy cebulkę. Do zeszklonej cebulki dodajemy pokrojonego pomidora, całość solimy i czekamy aż się lekko rozgotuje. Wtedy dodajemy paprykę oraz obydwie puszki z fasolkami, przecier oraz przyprawy. Całość mieszamy i trzymamy na małym ogniu przez parę minut. Gdy ryż się ugotuje, wykładamy go na talerz i obficie nakrywamy sosem.
Wskazówki i uwagi:
Można również dodać tabasko lub inną ostrą przyprawę dla nadania pikantnego smaku :)
Nadesłał(a) Shpilcia,
dnia: 2012-08-29 20:24:33.066
Źródło/autor przepisu: pomysł własny