roszponka
pomidory
ogórek
trochę kukurydzy konserwowej
trochę papryki
ząbek czosnku
ziarna słonecznika bez łupin
oliwa z oliwek
sos sojowy
sól, pieprz
Przygotowanie:
Proporcje - na oko. Z warzyw - najwięcej roszponki i pomidorów, najmniej papryki.
Ziarna słonecznika uprażyć na patelni, żeby wydobyć smak. Czosnek rozgnieść w niewielkiej ilości oliwy z oliwy. Wszystkie składniki zmieszać ze sobą w misce. Dodać sosu sojowego oraz soli i pieprzu do smaku. Najlepiej podawać z ciepłym, chrupiącym pieczywem i... parówkami sojowymi (jak na zdjęciu). Smacznego :-)
Wskazówki i uwagi:
Roszponka jest bogata w wit. A i C oraz żelazo. Ze względu na to, że wapń utrudnia wchłanianie żelaza przez organizm, odradzam stosowanie nabiału do tej sałatki. A roszponki sobie nie szczędźcie - jest bardzo zdrowa i smaczna :-) Można ją siać nawet teraz - w październiku i przez zimę (jeśli nie nadejdą duże mrozy) będziecie mogli ją zbierać i czerpać z niej korzyści :-)
Nadesłał(a) aldeia,
dnia: 2012-08-28 05:38:39.094
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.