puszka.pl - pysznie!

Kolorowa sałatka z roszponką

Jako, że mojego autorstwa, to chyba nadam jej własną nazwę. Może "palce lizać pod koniec lata"? I niech to pozostanie zachętą ;)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

roszponka
pomidory
ogórek
trochę kukurydzy konserwowej
trochę papryki
ząbek czosnku
ziarna słonecznika bez łupin
oliwa z oliwek
sos sojowy
sól, pieprz

Przygotowanie:

Proporcje - na oko. Z warzyw - najwięcej roszponki i pomidorów, najmniej papryki.

Ziarna słonecznika uprażyć na patelni, żeby wydobyć smak. Czosnek rozgnieść w niewielkiej ilości oliwy z oliwy. Wszystkie składniki zmieszać ze sobą w misce. Dodać sosu sojowego oraz soli i pieprzu do smaku. Najlepiej podawać z ciepłym, chrupiącym pieczywem i... parówkami sojowymi (jak na zdjęciu). Smacznego :-)

Wskazówki i uwagi:

Roszponka jest bogata w wit. A i C oraz żelazo. Ze względu na to, że wapń utrudnia wchłanianie żelaza przez organizm, odradzam stosowanie nabiału do tej sałatki. A roszponki sobie nie szczędźcie - jest bardzo zdrowa i smaczna :-) Można ją siać nawet teraz - w październiku i przez zimę (jeśli nie nadejdą duże mrozy) będziecie mogli ją zbierać i czerpać z niej korzyści :-)
Nadesłał(a) aldeia, dnia: 2012-08-28 05:38:39.094
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: