cukinia
cebula
czosnek - ok. 3 ząbki
papryka czerwona (cała lub pół)
ryż parboiled - 2 woreczki
olej/oliwa
sól, pieprz
przyprawy: np. chili, czubryca, tymianek
Przygotowanie:
Warzywa kroimy: czosnek i cebulę dowolnie, cukinię - w plasterki lub półplasterki, paprykę w drobną kostkę. Czosnek i cebulę podsmażamy na oleju. Dodajemy cukinię, podsmażamy. Dodajemy paprykę, podlewamy wodą, dusimy. Dodajemy przyprawy - ja zazwyczaj daję sporp czubrycy, trochę chili, trochę słodkiej papryki.
W międzyczasie gotujemy ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowany ryż wrzucamy do warzyw i mieszamy - można przysmażyć, ma być raczej sypkie, a nie ciapa. Doprawiamy solą i pieprzem.
Nadesłał(a) sylvia,
dnia: 2012-08-26 07:25:48.17
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.