puszka.pl - pysznie!

Dżem z borówki brusznicy (czerwonej) z jabłkami i cynamonem

Można zrobić dżem z samych borówek, można też z gruszkami lub jabłkami. Można też dla ciekawszego aromatu dodać cynamon... a jak mamy ochotę, to również goździki. Będzie ciekawie i aromatycznie! :) Idealnie do placków, racuchów, naleśników...


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: na 1 dżemówkę (czyli średni słoik)

borówka brusznica – około 2 szklanki
słodkie jabłka – 2 sztuki
czerwone porzeczki – około 1 szklanki (można pominąć zmniejszając też ilość cukru)
cukier – niecała szklanka
cynamon – 1 łyżeczka
goździki – 3 sztuki
woda – około 1/3 szklanki

Przygotowanie:

Porzeczki poobrywaj z gałązek. Owoce przebierz i opłucz przy okazji wybierając zanieczyszczenia, zielone borówki i nadpsute owoce. Jabłka obierz i pokrój w kostkę.

Do garnka wlej wodę i wsyp cukier, podgrzej do momentu aż cukier się rozpuści. Dodaj jabłka, goździki i cynamon. Gotuj około 10-15 minut. Następnie dodaj porzeczki i brusznicę. Gotuj kolejne 15-20 minut do momentu aż owoce będą miękkie, a cała mieszanina zacznie gęstnieć.

Wyjmij z dżemu goździki. Gorący dżem przełóż do słoiczka, zakręć i postaw do góry dnem. Odczekaj aż wystygnie, słoik jest gotowy do przechowywania. Można też pasteryzować, ja tak wolę - w tym celu wstawiamy słoiczki do garnka, zalewamy wodą i trzymamy 10-15 min. od zagotowania (jeśli mniejsze słoiczki, to 5-10 min.). Po wyjęciu stawiamy do góry dnem.
Nadesłał(a) ~szama, dnia: Aug 20, 2012
Źródło/autor przepisu: http://www.panifotografgotuje.eu/przepisy-na-deser/borowka-brusznica-czyli-jak-cos-niedobrego-przemienilo-sie-w-cos-pysznego/

Twoje zapiski: