Dżem z borówki brusznicy (czerwonej) z jabłkami i cynamonem
Można zrobić dżem z samych borówek, można też z gruszkami lub jabłkami. Można też dla ciekawszego aromatu dodać cynamon... a jak mamy ochotę, to również goździki. Będzie ciekawie i aromatycznie! :) Idealnie do placków, racuchów, naleśników...
borówka brusznica – około 2 szklanki
słodkie jabłka – 2 sztuki
czerwone porzeczki – około 1 szklanki (można pominąć zmniejszając też ilość cukru)
cukier – niecała szklanka
cynamon – 1 łyżeczka
goździki – 3 sztuki
woda – około 1/3 szklanki
Przygotowanie:
Porzeczki poobrywaj z gałązek. Owoce przebierz i opłucz przy okazji wybierając zanieczyszczenia, zielone borówki i nadpsute owoce. Jabłka obierz i pokrój w kostkę.
Do garnka wlej wodę i wsyp cukier, podgrzej do momentu aż cukier się rozpuści. Dodaj jabłka, goździki i cynamon. Gotuj około 10-15 minut. Następnie dodaj porzeczki i brusznicę. Gotuj kolejne 15-20 minut do momentu aż owoce będą miękkie, a cała mieszanina zacznie gęstnieć.
Wyjmij z dżemu goździki. Gorący dżem przełóż do słoiczka, zakręć i postaw do góry dnem. Odczekaj aż wystygnie, słoik jest gotowy do przechowywania. Można też pasteryzować, ja tak wolę - w tym celu wstawiamy słoiczki do garnka, zalewamy wodą i trzymamy 10-15 min. od zagotowania (jeśli mniejsze słoiczki, to 5-10 min.). Po wyjęciu stawiamy do góry dnem.