puszka.pl - pysznie!

Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1 kg dojrzałej jarzębiny (po przymrozkach)
1 kg cukru (ja dodaję znacznie mniej - wg mnie połowa to i tak za dużo)
2 litry wody (cukier zagęszcza konfiturę, dlatego dla zachowania konsystencji zmniejszam też ilość wody)
1,5 łyżeczki kwasku cytrynowego

Przygotowanie:

Jarzębinę dokładnie umyć. Poobrywać wszystkie jagódki z gałązek. Zagotować 2 litry wody, wsypać do wrzącej wody jarzębinę i gotować 8-10 minut. Odcedzić, do wywaru wsypać połowę cukru i zagotować.
Do wrzątku wsypać odcedzone owoce i gotować na małym ogniu około 10 minut. Odstawić na 1 dzień.

Na drugi dzień dodać resztę cukru i gotować na małym ogniu około 20 minut. Mieszać. Z wierzchu zbierać powstałą pianę. Pod koniec gotowania lekko zakwasić kwaskiem cytrynowym.

Gorącą konfiturę nakładać do wyparzonych słoiczków. Ustawiać je do góry dnem aż do ostygnięcia.
Nadesłał(a) ~mika, dnia: Aug 18, 2012
Źródło/autor przepisu: ?

Twoje zapiski: