Łatwe, niezwykłe i pyszne :) Sikorska: "Nazywam ten przepis papryka "SANATORYJNA" ponieważ podczas pobytu w sanatorium w Kudowie podała mi go jedna z pań kuracjuszek. Jest wspaniała, a z takim przepisem nigdzie wcześniej się nie spotkałam i robię ją już od 5 lat. Pycha palce lizać."
4 kg papryki mięsistej (ładnie wyglądają kolorowe, łącznie z zieloną)
1 duża główka czosnku
80 g soli (4 płaskie łyżki stołowe)
1 szklanka octu 10%
3/4 szklanki oleju słonecznikowego
1 szklanka cukru
Przygotowanie:
Paprykę pokroić w paski (nie za cienkie), wymieszać z czosnkiem pokrojonym w plasterki i solą, odstawić na 4 godz. Po czterech godzinach wlać ocet, olej, wsypać cukier, wymieszać i pozostawić na kolejne 4 godz.
Następnie włożyć do słoików wlewając na końcu sos, który się wytworzy - papryka nie musi być przykryta w całości. Wstawić do garnka i zalać ciepłą lub gorącą wodą. Pasteryzować krótko, 5-10 minut od zagotowania się wody. Słoiki dokręcić i odstawić do wystygnięcia.
Wskazówki i uwagi:
Na noc też można zostawić do macerowania. To nie muszą być dokładnie 2 razy po 4 godziny.