puszka.pl - pysznie!

Marchewkowe racuchy

Nie przepadam za owocami oraz słodyczami i typowe racuchy są dla mnie zbyt słodkie. A ponieważ uwielbiam marchew [od lat modyfikuję i poprawiam moje ciasto marchewkowe :)], w końcu narodził się pomysł na te właśnie placki :)


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: 4

5 średnich marchewek
30 dag [kostka] sera białego
jajko
mąka
po 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej, imbiru w proszku, cynamonu i kurkumy [dla lubiących ostre potrawy - szczypta chili]
olej do smażenia

Przygotowanie:

Marchew umyć, obrać i utrzeć na dużych oczkach. Ser dokładnie zgnieść, najlepiej dwukrotnie przez praskę do sera. Dodać marchew, jajko i przyprawy. Wymieszać i dodać tyle mąki, aby się kleiło i żeby było dosyć gęste - taka solidna ciężka "breja". Jeśli wyjdzie zbyt sypkie [marchew mogła być zbyt sucha], dodać nieco wody.
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu.

Wskazówki i uwagi:

Najlepiej smakują polane masłem z roztopionym cukrem trzcinowym. Można też podawać z syropem klonowym lub miodem. Ja przymierzam się do podania ich z konfitura z marchwi i pastą z serka i śmietanki.
Nadesłał(a) megan_riddle, dnia: Aug 14, 2012
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: