wywar: marchewka
młody seler (wraz z nacią)
młoda pietruszka
młody por
ziele angielskie
liść laurowy
pół kalafiora
2 ziemniaki
pół pęczka koperku
2-3 łyżki jogurtu naturalnego
sól, pieprz
Przygotowanie:
Kalafior jest bardzo wartościowy. Zawiera m. in.: potas, magnez, wapń, żelazo, cynk oraz witaminy: K, B1, B2, B6, C i kwas pantotenowy, który niezbędny jest do prawidłowego metabolizmu białek, tłuszczów oraz cukru, usprawnia układ sercowo-naczyniowy, nerwowy i pokarmowy i wiele, wiele innych. Dlatego warto uważać by go nie rozgotować!
Jarzyny na wywar pokrojone w kostkę gotujemy w 0,5 l - 0,75 l osolonej wody przez ok. 10 min., następnie dodajemy kilka ziaren ziela angielskiego oraz 1-2 liście laurowe.
Po 5 min. dodajemy pokrojone w drobną kostkę ziemniaki (lub gotujemy w osobnym garnku) i gotujemy przez 10 min.
Po 10 min. dodajemy podzielony na różyczki kalafior i całość gotujemy na niewielkim ogniu od 8-10 min.
Chwilę przed zdjęciem z kuchenki dodajemy posiekany koperek, doprawiamy pieprzem i opcjonalnie zabielamy jogurtem naturalnym.