puszka.pl - pysznie!

Kasza jaglana "po francusku"

Można serwować jako główne danie, dodatek do kotleta czy użyć jako farszu do gołąbków, papryki faszerowanej itp.


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: 3

1 szkl. kaszy jaglanej
2 duże cebule
1/2 dużego jogurtu (200 g)
3 łyżki musztardy francuskiej
1 łyżka sosu sojowego jasnego
natka pietruszki
2 łyżki oleju
sól, pieprz

Przygotowanie:

Kaszę ugotować do miękkości w 2 szkl. osolonej wody.

W tym czasie cebulę pokroić w pióra. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i dusić pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Powinna się zeszklić i zmięknąć. Dodać sos sojowy, musztardę. Wymieszać. Zdjąć patelnię z ognia. Dodać jogurt. Dorzucić kaszę i dokładnie wszystko razem wymieszać.

Wskazówki i uwagi:

Kaszę jaglaną gotujemy bez mieszania na małym ogniu pod przykryciem aż wygotuje się woda, a kasza zmięknie. Jeśli nie ma już wody, a kasza jest jeszcze twardawa, to możemy wstawić ją w przykrytym garnku do niskonagrzanego piekarnika, aby sobie doszła.
Nadesłał(a) creedd, dnia: 2012-07-17 20:09:03.053
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: